Анемія у онкологічних хворих

Анемія у онкологічних хворих

 



Анемія або знижений рівень гемоглобіну в крові дуже часто зустрічається у онкохворих. Цей стан здатний спричинити гіпоксію головного мозку, що супроводжується головним болем, запамороченням, постійним відчуттям втоми, блідістю шкіри, набряками й т. д. Детальніше про прояви анемії, характерні симптоми та методі лікування можна дізнатися на посиланням https://www.clinic-target.com/uk/services/likuvannya-anemiyi/.



Анемія не лише ослаблює організм, а ще й погіршує прогноз лікування, бо призводить до зниження ефективності препаратів, які застосовують при хіміотерапії. Окрім цього, кисневе голодування обмежує можливості хірургічного лікування та променевої терапії. Тому для онколога першорядним завданням стає підвищення рівня гемоглобіну.



Причини анемії у онкохворих



Зниження рівня гемоглобіну в крові може стати наслідком безпосередньо онкологічного захворювання або наслідком певних методів його лікування. До основних причин розвитку анемії пацієнтів з раковими патологіями відносяться:




  1. Проведення хіміотерапії. Препарати, які використовуються для лікування, призводять до пошкодження клітин, які діляться. Тому вони негативно впливають не лише на злоякісну пухлину, а й на клітини кісткового мозку, в якому відбувається синтез еритроцитів. Якщо для лікування використовуються препарати платини, відбувається зниження синтезу гормону еритропоетину в нирках. Цей гормон бере участь в утворенні клітин крові, через що розвивається анемія. На кістковий мозок також негативно впливає променева терапія.

  2. Ураження кісткового мозку метастазами. Фрагменти пухлини здатні заміщувати активні клітини кісткового мозку, через що утворення еритроцитів знижується.

  3. Внутрішня кровотеча. Вона часто зустрічається у хворих на рак шлунку або кишківника. Через тривалу кровотечу рівень гемоглобіну в організмі знижується.

  4. Погіршення апетиту та роботи органів травної системи. Призводить до дефіциту заліза та вітаміну В12 в організмі, які необхідні для нормального процесу кровотворення.

  5. Токсична дія злоякісної пухлини на організм. Через інтоксикацію відбувається пошкодження та руйнування еритроцитів.

  6. Реакція імунної системи на злоякісну пухлину. Цитокіни здатні пригнічувати процес синтезу еритроцитів та прискорює їх руйнування.



Лікування анемії в онкохворих



Для діагностики анемії достатньо зробити загальний аналіз крові. Нормою є показники в межах 135-160 г/л у чоловіків та 120-140 г/л у жінок. Якщо показник нижчий за 100 г/л, ставлять діагноз анемія. Щоб зрозуміти причину цього стану, проводиться біохімічний аналіз крові, дослідження на визначення рівня заліза та вітаміну В12. Діагностувати метастази в кістковому мозку можна, зробивши сцинтіграфію або КТ. При необхідності призначають ендоскопію або інші дослідження.



Для лікування анемії онкохворим можуть призначатись:




  1. Трансфузія еритроцитарної маси. Пацієнту вводиться донорська кров з підвищеним рівнем еритроцитів.

  2. Спеціальна дієту. Вона повинна включати продукти з високим рівнем заліза, білків, фолієвої кислоти, вітаміну В12. Всі ці речовини здатні підвищувати рівень гемоглобіну. У разі тяжкої патології травної системи пацієнту призначають парентеральне харчування.

  3. Медикаментозна терапія з використанням препаратів заліза. Призначаються комплексні препарати, що містять вітамін В12 та фолієву кислоту. Для прискорення процесу синтезу еритроцитів можуть призначатись препарати еритропоетину. Призначати будь-які ліки повинен лише лікар.

  4. Корекція хіміотерапії. Якщо причиною зниження рівня гемоглобіну стало використання хіміопрепаратів, проводиться корекція курсу лікування.



Пройти лікування онкологічних захворювань та спричиненої ними анемії можна в клініці Таргет https://www.clinic-target.com/uk. Досвідчені лікарі проводять ретельне обстеження, індивідуально підбирають методи лікування, здатні швидко та безпечно нормалізувати рівень гемоглобіну, покращити загальний стан онкохворого та подолати онкологію. Використання сучасних терапевтичних методів дозволяє досягти відмінних результатів навіть у тяжких клінічних випадках.



 



Поделится статьей в социальных сервисах:

Похожие Рецепты Коментариев (0):


Полужирный Наклонный текст Подчёркнутый текст Зачёркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Картинка Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера