Як працює УЗД?

Як працює УЗД?

Сучасну медицину важко уявити без УЗД. Цей метод  може бути застосований для діагностики різних захворювань та станів, включаючи патології серця та судин, захворювання органів черевної порожнини, м'язів та суглобів, органів малого таза тощо. Це робить його універсальним інструментом діагностики сред лікарів різних спеціальностей. Під час процедури лікар може точно оцінити розміри, структуру, форму та функцію як окремих органів, так і патологічних новоутворень.



А враховуючи те, що УЗД є неінвазивним та безболісним методом діагностики, він є повністю безпечним для пацієнтів будь-якого віку та стану здоров'я.



Загальна інформація



Термін «ультразвук» походить з фізики. Він позначає звукові хвилі, які лежать вище діапазону людського слуху і які людське вухо більше не може сприймати. У медицині на основі цього був розроблений метод візуалізації, який часто називають «ультразвуком». Іншими термінами для визначення цього обстеження є сонографія або ехографія.






Кожен УЗД-сканер має ультразвуковий датчик, також відомий як ультразвукова головка. Це наконечник ультразвукового апарату, який розміщується у відповідній зоні тіла пацієнта для дослідження певної ділянки тіла. Ультразвуковий датчик випромінює ультразвукові хвилі, які проходять через тіло і потрапляють у різні тканини.



Залежно від типу тканин та органів, звукові хвилі можуть проходити через них безперешкодно або частково чи повністю відбиватися назад. Зонд не тільки випромінює звукові хвилі, але й приймає зворотні сигнали. На наступному етапі він пересилає всю інформацію на комп'ютер ультразвукового пристрою. Потім комп'ютер обчислює зображення з різниці між переданими та отриманими хвилями.



Наскільки світлими чи темними виглядають окремі органи на зображенні, залежить від їхнього складу. Наприклад, рідини на ультразвуковому зображенні виглядають чорними, оскільки звукові хвилі легко проникають крізь них. Повітря і кістки, навпаки, мають світлий колір на ультразвуковому зображенні, оскільки відбивають ультразвукові хвилі.



Під час обстеження ультразвукові хвилі не відчуваються і не чутні. Процедура безболісна, а самі звукові хвилі не є шкідливими.



Що можна дослідити за допомогою ультразвуку?



За допомогою ультразвуку лікарі можуть виявити зміни у тканинах та органах, запальні процеси або інші патологічні ознаки у відповідному органі. Порушення кровообігу у окремих групах судин також можна виявити за допомогою цієї процедури. Загалом, ультразвукове дослідження можна проводити як ззовні, так і всередині тіла.

Більшість органів та систем органів можна детально за допомогою цього метода діагностики, а саме:



У черевній порожнині: печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза, нирки, сечоводи, сечовий міхур і великі судини, сегмент аорти в черевній порожнині, а також кишківник при деяких захворюваннях.



У грудній клітці: серце та перикард, верхній відділ та дугу аорти, легеневий стовбур, плевральну порожнину.



У шиї: щитоподібна та паращитоподібні залози, великі кровоносні судини, м'які тканини.



Органи малого таза: сечовий міхур, матка, маткові труби, яєчники, передміхурова залоза.



Інші зони: молочні залози, суглоби та м'язи у будь-яких ділянках, нейросонограма у новонароджених.



УЗД під час вагітності



Ультразвук використовується в гінекології вже багато десятиліть. Він відіграє важливу роль у пренатальному спостереженні, адже є базовим та інформативним обстеженням для моніторингу розвитку майбутньої дитини. Починаючи з моменту виявлення заплідненої яйцеклітини й до останніх тижнів вагітності, УЗД не тільки допомагає майбутнім батькам зустрітись з малюком, а й надає максимум інформації про стан дитини лікарям.





Переваги обстеження у клініці  INVIVO




  • Діагностика на сучасному обладнанні

  • Досвідчені спеціалісти

  • Можливість пройти усі необхідні обстеження та аналізи

  • Комплексні програми діагностики

  • Доступні ціни



На завершення



Завітайте на обстеження до клініки INVIVO в Житомирі!



Повну інформацію про фахівців, обладнання лабораторії та акційні пропозиції знайдете на сайті invivo.ua.



INVIVO: Щодня піклуємось про здоров'я українців.



Поделится статьей в социальных сервисах:

Похожие Рецепты Коментариев (0):


Полужирный Наклонный текст Подчёркнутый текст Зачёркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Картинка Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера